Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ion Ciornîi rechemat. Iurie Roşca…

Ion Ciornîi rechemat. Iurie Roşca acreditat?

 Astăzi, 7 mai, Ion Ciornîi a fost rechemat din funcţia de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Lituania, pe care a deţinut-o din septembrie 2007.

În decretul preşedintelui în exerciţiu nu se spune nimic despre motivele din care este rechemat Ciornîi, surse neoficiale spun, însă, că Vladimir Voronin face astfel un loc de Ambasador pentru partenerul său de guvernare în perioada 2005-2009, Iurie Roşca. Amintim că, anterior, se vehiculase ideea plecării lui Roşca într-o misiune diplomatică în una din ţările baltice. Se pare că Lituania este locul potrivit pentru liderul PPCD, formaţiune care nu a trecut pragul electoral la alegerile din 5 aprilie 2009. În campania din acest an, Andrius Kubilius,
prim-ministru al Lituaniei, preşedintele Partidului Conservator din Lituania, a trimis un mesaj de sprijin pentru PPCD, adresându-se
„Dragi prieteni, Dragi colegi din Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova, Dragă prietene Iurie Roşca».

«Aş dori să urez toate cele bune şi mult succes întregului popor al Republicii Moldova, şi personal lui Iurie Roşca. Sunt convins de faptul că cetăţenii R. Moldova au nevoie de o guvernare mai buna, o guvernare cu o viziune clară, o guvernare care promovează valori, şi cea mai bună cale este de a avea o guvernare care împărtăşeşte valorile Partidului Popular European, valori pe care le împăprtăşim cu toţii în cadrul familiei PPE-ului. Îl cunosc pe Iurie Roşca de foarte mult timp. Am totală încredere în Iurie Roşca şi în PPCD pe care îl conduce. Iată de ce îndemn cetăţenii R. Moldova să aibă încredere în Iurie Roşca şi în oamenii deosebiţi din cadrul PPCD».

Amintim că, la 5 aprilie, PPCD a luat 2,9% din sufragii, rămânând, pentru prima dată din istoria Parlamentului R. Moldova, în afara Legislativului.

Pe 1 mai 2009, preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, l-a primit pe Vygaudas Usackas, ministrul al afacerilor externe al Republicii Lituania, aflat la Chişinău într-o vizită de documentare. Atunci, Voronin «a apreciat înalt relaţiile de prietenie şi colaborare existente între Moldova şi Lituania, menţionând că vizita ministrului lituanian de Externe constituie o dovadă a interesului sincer pentru evoluţia pozitivă a evenimentelor din R. Moldova şi pentru dezvoltarea dialogului multilateral moldo-lituanian». Potrivit unor surse neoficiale, în cadrul acelei întrevederi a şi fost discutată perspectiva delegării lui Iurie Roşca la Ambasada R. Moldova din Lituania. Pentru a realiza această «perspectivă», Vladimir Voronin l-a şi rechemat, pe 7 mai, pe Ion Ciornîi.